Egy évet csúszik Hollandia visszatérése a Forma-1-be

2020.05.28.
Szabó Róbert

Elmarad Hollandia Forma-1-es visszatérése, hiszen az Ausztrál, a Monacói és Franciai nagydíj után a holland futamot is törölték.

Fotó: Teller Report

A sorozat hivatalos oldalán jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a Holland Nagydíjat, így csak a 2021-es idényben térhet vissza a futamok közé Zandvoort. 

A világban tomboló koronavírus-járvány miatt az idei évre tervezett Holland Nagydíjat elhalasztjuk. A szervezők az FIA-val és a FOM-mal egyeztetve fogják meghatározni a 2021-es programot, és a Holland Nagydíj új időpontját, amelyet az FIA a megszokott módon év végén jelent be - áll a Forma-1 által kiadott közleményben.

Jan Lammers, a Holland Nagydíj versenyigazgatója emellett elmondta, hogy a szervezők szeretnék a nézőkkel együtt megünnepelni Zandvoort visszatérését. 

Teljesen készen álltunk az első versenyünkre, most is készen állunk. Hihetetlen erőfeszítéseket tettünk, és köszönettel tartozunk az ebben részt vevő rajongóknak, cégeknek és a kormánynak. A szervezők a Formula–1-gyel közösen vizsgálták a nézők nélküli verseny újraütemezésének lehetőségét, azonban mi a közönséggel együtt szeretnénk megünnepelni Zandvoort F1-es visszatérését. Türelmet kérünk most mindenkitől. Én 35 évet vártam erre, szóval tudok még várni rá további egy évet - nyilatkozta Jan Lammers.

IndyCart idéző kanyarban is száguldoznak idén a pilóták

2020.02.27.
Dorogi László

Több mint három évtized után Hollandia visszatér a Forma-1-es helyszínek vérkeringésébe. Valljuk be, Max Verstappen népszerűségét látva erre volt is igény, a hollandok pedig nagyon kitettek magukért.

Fotó: formula1.com

A zandvoorti aszfaltcsík persze nem teljesen új, korábban rendeztek rajta különböző futamokat, de azért némi ráncfelvarrásra szorult. A célegyenesre rávezető kanyar pedig egészen félelmetesre sikeredett, amelyen a pilóták biztosan hatalmas élvezettel rongyolnak majd át.

A jócskán megdöntött kanyar minden eddiginél meredekebb lesz, még a legendás indianapolisi ovális pálya ráfordítóinál is kétszer meredekebb - a kanyar dőlésszöge 18 fokos, a külső és belső szélei között pedig 4,5 méteres szintkülönbség lesz.

A pályán belül is lesz döntött kanyar, ez nem lesz ilyen durva, de az biztos, hogy izgalmas lesz végiggurulnia a versenyzőknek a zandvoorti nyomvonalon. A Forma-1 hivatalos honlapján csütörtökön tettek közzé először képeket a már teljesen elkészített kanyarokról, egy holland autóversenyzőnek pedig megadatott a lehetőség, hogy ki is próbálja az új pályát.

Bár az időjárás nem állt a debütáló pilóta, Joshua Kreuger mellé, az esős idő ellenére sikerült körbeérnie. Szerencsére, ezt egy videós dokumentáció is alátámasztja.

A Forma-1 idei szezonja a hagyományoknak megfelelően Ausztráliában startol két és fél hét múlva, a Holland Nagydíjat május 3-án rendezik meg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?