Hamilton második nekifutásra már agyonverte a mezőnyt Ausztriában

Dorogi László

A címvédő ellentmondást nem tűrő módon söpörte be az első Stájer Nagydíj futamgyőzelmét. A Ferrarik kigolyózták egymást, a Racing Point parádézott, Lando Norris megint nagyot ment.

Fotó: formula1.com

Hatalmas fölénnyel nyerte meg Lewis Hamilton a szakadó esőben a szombati időmérőt Spielbergben, az első Stájer Nagydíj időmérő edzésén és már a verseny rajtjánál eldőlt az is, hogy a futamon sem hagy senki másnak kérdéseket föltenni. Bár a harmadik helyről rajtoló Carlos Sainz kapta el a legjobban a startot a McLarennel, a rövid célegyenes miatt nem sikerült beszúrnia a második helyen haladó Max Verstappen mellé, Hamilton pedig kényelmesen elhúzhatott az üldözőktől.

Mindeközben a mezőny sűrűjében Sebastian Vettel és Charles Leclerc került egymás mellé a Ferrarikkal, a monacói pedig ráhúzta a moccanni sem tudó csapattársára az autót, mire a német járgányának hátsó szárnya azonnal eltört és végül mindkét pilóta feladni kényszerült a futamot. A maranellóiak talán még örülnek is neki, hogy ilyen gyorsan befejeződött számukra a katasztrofális ausztriai dupla hétvége, talán a Magyar Nagydíjra sikerül valamennyire összegereblyézni a darabjaira hullott csapatot...

Rövid biztonsági autós fázis után Hamilton az "új rajtot" is remekül kapta el, nem sokkal később pedig Valtteri Bottas is érvényesítette erőfölényét és gyorsan átlépett Sainzon. A McLarenek az előző hétvégéhez képest egyébként is lassabbnak tűntek, bár ebben szerepet játszhatott az is, hogy minden bizonnyal esős futamra állították be autóikat.

Az élen sokáig három másodperces különbséggel követte egymást Hamilton, Verstappen és Bottas, miközben az üldözőbolyban a Reanult és a Racing Point pilótái is házi versenyt alakítottak ki - előbbiből Daniel Ricciardo, utóbbiból Sergio Pérez jött ki jobban. A kerékcserék sorozatát Max Verstappen kezdte meg, ezzel igyekezett a Red Bull elodázni, hogy Valtteri Bottas a holland elé kerüljön, s bár a futam végén Verstappen agresszívan védekezett a finnel szemben, nem sok esélye volt a második hely megtartására.

Mindenképpen ki kell emelnünk a Racing Point teljesítményét, a rózsaszín autóval száguldozó Sergio Pérez és Lance Stroll nagyon bánhatja hogy pocsékul sikerült az esős időmérő, ugyanis a versenynek volt olyan szakasza, amikor a Mercedesnél is gyorsabbak tudtak lenni. Az utolsó kör aztán hatalmas tűzijátékot hozott, ugyanis Pérez a negyedik helyért vívott küzdelemben összeütközött Alexander Albonnal, aminek következtében megsérült az első szárnya, így az üldözői vérszemet kaphattak. A nevető sokadik végül az ezúttal is huszáros hajrát kivágó Lando Norris lett, aki Stroll és Ricciardo csatáját kihasználva előbb a Reanult-Racing Point párost lépte át, majd az utolsó kanyarban elhúzott Pérez mellett is, ezzel a múlt heti dobogós helyezése után egy nem kevésbé bravúros ötödik hellyel gyarapította pontjai számát.

A szezon egy hét múlva a Magyar Nagydíjjal folytatódik. A pontversenyben Bottas 43 ponttal vezet a 37 pontos Hamilton és a 26 pontos Norris előtt. 

Valtteri Bottas második helyével megőrizte listavezető pozícióját a világbajnoki pontversenyben, Lewis Hamilton azonban fellépett a második helyre. A szezon egy hét múlva a Magyar Nagydíjjal folytatódik.

A Stájer Nagydíj végeredménye

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/97570/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1,Lewis Hamilton,Mercedes
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?