A Jégember kis híján csődbe vitte a Lotust

Dorogi László

Paradox helyzet az, ha egy autóversenyző sokkal jobban teljesít az elvártnál, csapata mégsem tud felhőtlenül örülni neki.

Meghökkentő történettel rukkolt elő Heikki Kulta, finn újságíró, aki Kimi Raikkönen komplett pályafutását személyesen, testközelből kísérhette végig, így ott volt a Jégember karrierjének minden jelentős mozzanatánál.

Raikkönen 2010-ben döntött úgy, hogy egy időre elege van a száguldó cirkuszból, ezért elhagyta a Ferrarit és a sorozatot, ám két év szünet után úgy érezte, elérkezett az ideje a visszatérésnek.

A finn versenyző már 2011-ben tárgyalásokat folytatott a Német Nagydíj idején a Williams istállóval egy esetleges együttműködésről, de ez az "üzlet" végül kútba esett, itt jött képbe a Lotus.

Azzal azonban a britek sem számoltak, hogy 2007 világbajnoka csúcsformában tér vissza a Forma-1-be, ugyanis Gérard Lopez csapatvezető egy olyan kontraktussal kínálta meg Raikkönent, amely rögzíti: minden világbajnoki pont megszerzését követően 50 ezer eurós bónusz üti a pilóta markát.

A Jégember viszont alaposan túlteljesítette az elvárásokat, a Lotusnál töltött időszaka alatt tizenöt alkalommal állhatott fel a dobogóra és két futamgyőzelmez is aratott, amivel alaposan megsarcolta csapatát.

"Fantasztikus volt látni, hogy milyen gyorsan hozzászokott az új autójához, hiszen már a negyedik versenyén, Bahreinben a dobogóra állhatott, második lett, majd az év végén, Abu-Dzabiban győzni tudott. Abban a két évben 390 pontot szerzett a Lotusszal, ez két év alatt 19,5 millió eurót jelentett számára, az istállót meg majdnem csődbe vitte"

- emlékezett vissza Kulta.

Raikkönen remek teljesítményével 2013-ban visszaverekedte magát a Ferrarihoz, ahonnan aztán 2018-ban tért vissza a Sauberhez. A Lotus istálló 2015-ig szerepelt a száguldó cirkuszban, ekkor a Renault felvásárolta a csapatot.

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/96640/pics/lead_800x600.jpeg
Forma 1,Kimi Raikkönen
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?