Monza után Imolába mehet az F1, Portugália duplázással térne vissza

Ragnar Volarus

A nyári menetrend már kész, de lassan formálódik a Forma-1 őszi idénye, ahol a sajtóhírek szerint egy legendás pálya és egy ország is visszatérhet a körforgásba.

A bakui, japán és szingapúri verseny törlésével szinte biztos, hogy a Forma-1-nek szüksége lesz további európai helyszínekre és versenyekre, hogy képes legyen a televíziós jogdíjakat garantáló 15 futam megrendezésére az idén.

Az ősszel esedékes amerikai és távol-keleti futamok közül soknak a megrendezése továbbra is több mint kérdéses a koronavírus-járvány miatt. A Forma-1 főnökei pedig vakarják a fejüket és próbálnak mindenre megoldást találni. Elsősorban Európára koncentrálnak, hogy mely pályákra vihetik el a mezőnyt. Jelenleg azt mérlegelik, hogy 24 év után ismét Portugál Nagydíjat rendezzenek, 2006 óta először pedig Imolába is visszatérhetnek a csapatok.

Jelen pillanatban az első nyolc verseny biztos - már amennyire a jelenlegi helyzetben bármit is biztosra vehetünk -, a nyolcadikat Monzában rendezik szeptember 6-án. Ezután viszont még minden bizonytalan.

Az egyik esélyes helyszín az olaszországi Autodromo Enzo e Dino Ferrari versenypálya Imolában, amely korábban már kétszer is jelezte, hogy szívesen beugrana az idén, hiszen 2006 óta nem rendeztek rajta Forma-1-es futamot. Szándékai komolyságát mutatja, hogy megújította június 17-én lejáró, a rendezéshez elengedhetetlen Grade 1-es licencét.

„A licencünk megújításával képesek vagyunk F1-es futam rendezésére, miután minden, az FIA által megkövetelt sztenderdnek megfelelünk. Reméljük, hogy csapatmunkával valóra válhatnak az álmaink" – nyilatkozta Uberto Selvatico Estense, a pálya igazgatója.

Az Autosport szerint amennyiben rendeznek versenyt Imolában, a legesélyesebb időpont szeptember 13-a lehetne, egy héttel a monzai Olasz Nagydíj után. Erre a dátumra pályázik a hírek szerint Mugello is, az ottani verseny helyzetét azonban kissé bizonytalanná tette, hogy a MotoGP törölte idei mugellói futamát, mivel nem talált megoldást a nagydíj biztonságos lebonyolítására. Ráadásul több pilóta is aggodalmát fejezte ki a pálya miatt, amely egészen extrém megterhelést jelent a versenyzőkre, és a mostani hosszú kihagyás miatt ez duplán kimerítő és rizikós lehet. Mark Webber szerint tíz kör Mugellóban felér ezer körrel mondjuk Abu Dhabiban...

Ami viszont a portugáliai versenyt illeti, korábban is rebesgették a létrejöttét, az A Bola portugál sportnapilap szerint pedig egyre biztosabbnak tűnik, hogy az idén ismét lehet Portugál Nagydíj a versenynaptárban. A helyszín a korábban több F1-es tesztnek otthont adó Autódromo Internacional do Algarve, amely a lap szerint szeptember 27-én láthatja vendégül a mezőnyt, ráadásul mindjárt kétszer, ugyanis október 4-én is rendezhetnek egy futamot Portimao mellett. Előbbi verseny a 26. Portugál Nagydíj, utóbbi az 1. Algarve Nagydíj nevet kapná. Az országban legutóbbi 1996-ban volt F1-es verseny, azt Estorilban tartották.

Címkék: Forma 1
https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/96278/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?