Hamilton szerint helyesen cselekedtek a vandál brit tüntetők

Dorogi László

Átlépték az Egyesült Államok határait az antirasszista megmozdulások, tüntetések és a zavargások. Hétfőn az angliai Bristolban ledöntötték és folyóba dobták egy tizenhetedik századi rabszolgakereskedő szobrát, amit Lewis Hamilton sem hagyott szó nélkül.

Fotó: Daily Star

Nem csillapodnak a kedélyek az Egyesült Államokban George Floyd halála óta, aki egy rendőri túlkapás következtében veszítette életét. Az elmúlt napokban országszerte elszaporodtak az erőszakos demonstrációk és már a határokon túl is egyre többen protezsálnak a fekete kisebbséget elnyomó rasszizmus ellen.

Természetesen a Forma-1 hatszoros világbajnoka, Lewis Hamilton az elsők között szólalt fel a feketék védelmében, a brit pilóta egyébként is közismerten szívén viseli a színes bőrűek sorsát, s alaposan meg is dorgálta a száguldó cirkuszt, amiért nem foglalt egyértelműen állást az ügyben és nem ítélte el azonnal a rendőri erőszakot, ami Floyd halálát okozta.

Persze, az erőszakra nem az erőszak a válasz, ezzel együtt tüntetők csoportjai mégis megállás nélkül törnek-zúznak világszerte, az angliai Bristolban a hét elején egy szobrot döntöttek le és dobtak folyóba, ami történetesen egy tizenhetedik századi brit rabszolgatartót ábrázolt.

Hamilton Instagramján üzent a szoborrombolóknak és megdicsérte őket tettükért, majd a világ kormányait arra szólította fel, hogy szabaduljanak meg minden rasszista szimbólumtól - no, persze jobb lenne, ha békés módon tennék ezt meg. Mint írta, ha a tüntetők nem döntik le és hajítják folyóba a rabszolgakereskedő szobrát, soha nem távolították volna el onnan, ami persze nem teljesen igaz, mert a város vezetésének tervei között szerepelt az alkotás elpaterolása.

"Felmerült, hogy a szobor egy múzeumba kerül. Annak az embernek a szobra a folyóban kell hogy maradjon, csak úgy, ahogy az a 20 ezer afrikai lélek, akik meghaltak az úton Afrikából, és be lettek hajítva a tengerbe, temetés és megemlékezés nélkül. Elvette őket a családjuktól, a hazájuktól, és ezért nem szabad őt ünnepelni"

- szögezte le Hamilton.

Címkék: Lewis Hamilton
https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/96088/pics/lead_800x600.jpg
Lewis Hamilton
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?