Forma-1: ismét kiszállna a sorozatból a Ferrari

Szabó Róbert

Az olasz istálló csapatfőnöke, Mattia Binotto ismét kiszállással fenyegetett, abban az esetben, ha a költségvetési limit egy bizonyos összeg alá fog csökkenni.

Fotó: F1világ

A jelenleg kialakult helyzetben a Formula-1 vezetősége több intézkedést is bevezetett a költséghatékonyság miatt. Többek között előrehozták és kibővítették a nyári gyárleállást, valamint 2022-re halasztották a 2021-es szabálymódosításokat. Ezek mellett felmerült a költségvetési limit csökkentése, viszont erről nem sikerült megállapodni a legutóbbi telekonferencián sem. A legtöbb gárda abban egyetért, hogy 175 millió dollárról 150-re csökkentenék ezt az összeget, viszont a kevesebb pénzből gazdálkodó istállók akár 100-ra is visszavennék a limitet.

A Ferrari és a Red Bull viszont nem tartja elfogadhatónak azt, hogy 145 millió dollár alá csökkentsék költségvetési limitet, sőt Mattia Binotto már a kiszállás lehetőségét is feldobta. Ezt azzal indokolja a két csapat, hogy nem vehetők egy kalap alá azokkal az istállókkal, amelyek készen vásárolják az alkatrészeket.

A csapatok különböznek egymástól, valamennyi más sajátosságokkal bír. Más országokban működnek, más jogrendszer vonatkozik rájuk, és másképp dolgoznak. Nem lehet olyan egyszerű és egyértelmű strukturális változtatásokat végrehajtani csak úgy, hogy lineárisan csökkented a költségvetést. Tudjuk, hogy az F1 és az egész világ nehéz időszakon megy keresztül a koronavírus-járvány miatt, ám ettől még nem kellene kapkodni, és nem szabad olyan döntéseket hozni a vészhelyzetben, amelyek következményeit meg sem vizsgáltuk.  A 145 millió dollár már eleve is nagy engedmény a tavaly júniusban meghatározotthoz képest. A további csökkentés nem megvalósítható további áldozatok nélkül, főleg a humánerőforrást illetően. Nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni, hogy a csökkentés miatt át kelljen gondolnunk az egyéb lehetőségeinket, melyek megfelelnek a versenyzéssel kapcsolatos elveinknek A Formula–1-nek az autósport csúcsának kell lennie, a technológia és a teljesítmény szempontjából is. Vonzónak kell lennie az autógyártók és a szponzorok számára is, akik azt szeretnék, hogy a legnagyobb presztízzsel bíró sorozattal társítsák őket. Ha túlságosan lecsökkentjük a költségeket, azt kockáztatjuk meg, hogy jelentősen romlik a színvonal, és közelebb kerülünk az alsóbb kategóriákhoz – nyilatkozta a The Guardiannek Mattia Binotto.

A Ferrari csapatfőnökének kijelentése után az istállónak aztán tisztáznia kellett magát, hogy szó sincs még a kiszállásról, hiszen Binotto csak arra akart utalni, hogy nem keresnek másik versenyzési lehetőséget.

Tisztázni szeretnénk, hogy Mattia sosem mondta azt a The Guardiannak adott nyilatkozatában, hogy a Ferrari kiszáll a Formula–1-ből, ha egy bizonyos összeg alá csökken a költségvetési limit. Mattia csupán jelezte, hogy a Ferrari nem szeretne más versenyzési lehetőségeket keresni az F1-en kívül - áll a Ferrari közleményében.

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/93731/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?