Újabb futamokat halasztanak el, június előtt biztosan nem kezdődik el a szezon

Dorogi László

A Forma-1 hivatalos oldalán jelentette be, hogy további három futamot halaszt el, a Holland, a Spanyol és a Monacói Nagydíjat sem rendezi meg az eredetileg tervezett időpontban.

Fotó: formula1.com

Akárcsak minden sporteseményt, a Forma-1-et is komolyan érinti a világméretű koronavírus-járvány. A szezon múlt hétvégén kezdődött volna el Ausztráliában, de fertőzés terjedése miatt azonnali hatállyal elhalasztották a szezonnyitó versenyhétvégét. Nem sokkal később azt is bejelentették a száguldó cirkusz fejesei, hogy a már korábban elhalasztott Kínai Nagydíj mellett a Bahreini és a Vietnami futamok megrendezését is felfüggesztik, most pedig újabb futamoknak tesz keresztbe a világméretű járvány.

A Forma-1 hivatalos oldalán jelentette be, hogy további három futamot halaszt el, a Holland, a Spanyol és a Monacói Nagydíjat sem rendezi meg az eredetileg tervezett időpontban.

"A Forma-1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség vezetőinek a jelenlegi helyzetre való tekintettel a stábtagok egészsége és biztonsága érdekében meg kellett hoznia ezt a döntést"

- áll a hivatalos közleményben, amely hozzáteszi, zajlanak a tárgyalások arról, hogy mikor tudják pótolni az elhalasztott futamokat még ebben az évben, a jelenlegi álláspont szerint viszont június előtt nem rajtolhat el a 2020-as világbajnokság.

A zandvoorti aszfaltcsíkon 1985 óta nem rendeztek Forma-1-es futamot, de a holland közönségnek most még egy kicsit várnia kell, hogy hazai pályán is szurkolhasson Max Verstappennek.

Emellett a Forma-1-es vezetők csütörtökre összehívott - a koronavírus-járvány helyzet miatt - internetes megbeszélésén az idei és a következő évre vonatkozó kulcsfontosságú döntéseket is hoztak. A megbeszélésen Ross Brawn és Chase Carey, valamint az FIA részéről Jean Todt is részt vett.

A tárgyaláson az alábbi pontokban állapodtak meg a csapatvezetők, az FIA és az F1 vezetői:

- rugalmas versenynaptár idén, amelybe megpróbálnak minél több versenyt elhelyezni, amikor a szezon kezdése lehetségessé válik.

- a 2021-es technikai szabályváltozásokat ténylegesen elhalasztják 2022-re, és most dolgozzák ki a részleteket az átmeneti időszakról.

Mind a 10 istálló támogatja az elképzelést.

A terv az, hogy befagyasztott 2020-as szabályokkal versenyeznek 2021-ben is, és olyan kulcsfontosságú elemek fejlesztését fagyasztják be, mint a sebességváltó vagy a váz.

Eközben a csapatok 2021-ben tovább fejleszthetik az új szabályrendszer szerinti autójukat, de a költségsapkát már jövőre is bevezetnék, és annak megfelelően kellene dolgozniuk az új technikai szabályzatoknak megfelelő autón.

A szabályok részletei továbbra is kidolgozás alatt vannak, és azokat még el kell fogadnia az Autósport Világtanácsnak.

Frissítés: a Forma-1 hivatalos csatornáin bejelentette, a Monacói Nagydíjat biztosan nem rendezi meg 2020-ban, a legendás versenyhétvégét nem halasztják el, hanem el is törlik erre az évre. Utoljára 1954-ben fordult elő, hogy nem rendeztek futamot Monte Carlóban.

Címkék: Forma 1
https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/92019/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?