A Vietnámi Nagydíj is veszélyben?

Ragnar Volarus

Egyre többen kételkednek abban, hogy a Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media talál-e új időpontot a koronavírus miatt elhalasztott Kínai Nagydíjnak. Sőt, vannak akik már a szomszédos Vietnám miatt aggódnak. A német RTL televízió egyenesen kijelentette, nem küld stábot Hanoiba.

A koronavírus lassan felforgatja az egész világot, de a Forma-1 idei versenynaptárát már biztosan. Az száz százalék, hogy áprilisban nem rendezik meg a Kínai Nagydíjat, de a futamot hivatalosan egyelőre csak elhalasztották. Valószínűleg pénzen megy a vita, nem tisztázott, hogy melyik fél tartozik anyagi felelősséggel a kialakult helyzet miatt. Több csapatfőnök is támogatja a halasztást, de nem nagyon látják, hol lehetne helyet szorítani a naptárban a futamnak.

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint logisztikai szempontból a legjobb lenne, ha a sanghaji versenyt a Brazil Nagydíj és a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj közé tudnák beilleszteni, de kételkedett abban, hogy lecseng addigra a koronavírus. Az Autosportnak éppen ezért határozottan kijelentette, ha kockázatos elutazni a térségbe, ellenezni fogja a megrendezést.

"Először is, egyértelműen az a legjobb döntés az FIA és a FOM részéről, hogy a jelenlegi helyzetben nem megyünk Kínába, mert az emberek biztonsága a legfontosabb tényező. Meglátjuk, hogy be tudjuk-e szorítani a szezon végén, először az egészségügyi helyzetet kell rendezni, de kétlem, hogy megoldják addigra, amikorra nekünk tudnunk kellene, hogy biztonságos odamenni. Úgy tudom, a szerződésben az van, hogy Abu-Dzabi az utolsó verseny, de talán elhalasztják egy héttel. Ha a koronavírust megfékezik, szerintem találnak majd megoldást.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Reutersnek úgy nyilatkozott, nagyon zsúfolt a 2020-as versenynaptár és logisztikai szempontból nem lesz könnyű megoldást találni a Kínai Nagydíj ügyére.

A McLaren közben elsőként a csapatok közül már óvintézkedéseket is bevezetett, kitiltották a motorhome-ból azokat, akik az elmúlt két hét során Kínában jártak és átfoglalták a repülőjáratokat, hogy elkerüljék a kockázatos átszállásokat. 

Az RTL is lépett, a médiavállalat bejelentette, hogy nem küld stábot a Vietnámi Nagydíjra sem, biztonsági szempontok miatt inkább Kölnből közvetítik majd a futamot.

A csapatfőnökök is egyre óvatosabban nyilatkoznak Hanoiról, ebben Christian Horner, Günther Steiner és Zak Brown is egy húron pendül. A McLaren Racing ügyvezetője nemrég azt mondta, az egészség a legfontosabb.

„Vietnam egyelőre nem merült fel, mint potenciális probléma, de nyilvánvalóan nagyon közel van [Kína] szomszédságában, úgyhogy figyeljük a helyzetet. Biztosan nem tennénk olyat, ami veszélybe sodorná az embereinket. Nem hinném ezt a Forma-1-ről sem”

– nyilatkozta, és elárulta, előre tájékoztatják a személyzetet a fejleményekről, így a stáb tagjai nem aggódnak a helyzet miatt.

Horner kijelentette, a Red Bull követi a Liberty Media iránymutatását a vietnámi utazással kapcsolatban, Steiner pedig hozzátette:

„Amennyire én tudom, egyelőre a szervező azt mondja, hogy mehetünk oda versenyezni, de természetesen az emberek egészségének prioritást kell élveznie.”

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/90866/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?