Forma-1 elleni tüntetés Miamiban a Super Bowl árnyékában

Ragnar Volarus

A Liberty Media jó ideje szeretne tető alá hozni egy újabb amerikai futamot, és Miami számukra ideális helyszín lenne. Csakhogy különböző közigazgatási eljárások, a pálya nyomvonalának többszöri megváltoztatása mellett újabb problémák ütötték fel a fejüket. Az NFL vasárnapi nagydöntője, a Super Bowl előtt ugyanis tüntetést szerveznek a helyi lakosok a tervezett F1-es futam ellen.

A döntő helyszíne a többnyire feketék és munkásosztálybeliek lakta Miami Gardensben található Hard Rock Stadium, aminek közvetlen szomszédságában rendeznék a futamokat. A szervezett demonstráció célja, hogy megakadályozza a Forma-1-es futam környékre hozását.

A Reuters jelentése szerint a helyiek úgy érzik, hogy a Miami Dolphins NFL-csapata által birtokolt terület turisztikai célokra történő hasznosítása közben a tulajdonos egy fontos tényezőről megfeledkezik, mégpedig a környéken élőkről.

Noha a Dolphinst tulajdonló Stephen Ross és a Formula One Group úgy véli, a stadion köré tervezett nagydíj éves szinten 400 millió dolláros hasznot hozhat, a helyiek a zaj- és légszennyezés miatt aggódnak. Kevin Williams, a Norwood Atalános Iskola igazgatója nem túl derűlátó az eddigi tapasztalatok alapján.

"Amikor valaki ezekben a közösségekben él, akkor a pénz beszél. Lehet haszna a versenynek, de ez nem írja felül a gyermekeink egészségét."

A helyiek azt javasolják, hogy a versenyt a 74 km-re fekvő Homestead Miami Speedway-en rendezzék meg – ahol korábban IndyCar-futamokat is tartottak, jelenleg pedig a NASCAR számít rajta a legrangosabb sorozatnak – ezek a javaslatok azonban süket fülekre találtak.

Az ellenzők esélye lehet az a feburár 4-én sorra kerülő szavazás, amely ha az ő szempontjukból sikerrel jár, a nagydíj szervezőinek különleges engedélyre lenne szüksége a futam megrendezéséhez. A Miami Gardenst képviselő Barbara Jordan ugyanakkor nem túl derülátó a szavazás végkimenetelét illetően.

A versenyt eredetileg Miami belvárosában szerették volna megrendezni, de Samuel Dubbin ügyvéd segítségével a belvárosban élők sikeresen vették fel a harcot a rendezés ellen. Ekkor merült fel a Hard Rock Stadium körüli terület. Miami Gardens lakói viszont felbérelték Dubbint, hogy nekik is segítsen.

Ez a Hard Rock Stadium köré építendő pálya terve:

A jelek szerint kevesebb sikerrel - a rossz nyelvek szerint ez Stephen Ross hatása -, de a futam egészségkárosító hatását azért igyekezett kiemelni.

„A verseny súlyos fenyegetést jelent a normális életre, az embereket sújtó zaj pedig kétségtelenül halláskárosodáshoz vezethet" – mondta Dubbin.

A Forma-1-es autók hangja közelről a 130 decibeles zajszintet is elérheti, ami meghaladja egy rockkoncert zajszintjét, és közel áll egy sugárhajtóművéhez. Egészségügyi szakértők szerint a biztonságos határ 70-75 decibel.

„Sértés ránk nézve azt sugallni, hogy lemondunk az egészségünkről új munkahelyekért cserébe"

- nyilatkozta a Miami Gardensben élő Karen Hunter Jackson, aki környezetvédelmi rasszizmusnak ítéli az F1-es futam tervét.

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/89875/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?