Bejelentették a 2021-es szabályváltoztatásokat

Austinban nyilvánosságra hozták a 2021-es idénytől bevezetésre kerülő szabálymódosításokat, amelyeket mind a 10 csapat elfogadott és jóváhagoytt az FIA Motorsport Világtanács is. 

Fotó: formula1.com

A szabályokat három kategóriára lehet elkülöníteni: technikai szabályok, sportszabályok és pénzügyi szabályok. 

Technikai szabályok

A technikai változtatások a motort nem érintik, ám az aerodinamika jelentősen át fog alakulni. A módosítás célja, hogy csökkentsék az autók mögötti turbulens légáramlatokat és ezáltal az előzés még könnyebb legyen a pilóták számára. Változnak az első és hátsó szárnyak, a légbeömlők is, valamint megszűnnek az oldaldobozok is. A fékcsatornákat szintén módosítják akárcsak a padlólemezt a szívóhatás miatt, valamint 18 colos kerekeket lehet majd használni. 

A minimumtömeget (pilótával együtt mért súly) 768 kilogrammra változtatták, ez 25 kg-al több, mint amennyi jelenleg. A nagyobb kerekek és standard alkatrészek bevezetése miatt volt szükség erre a módosításra, amellett, hogy biztonsági és költségcsökkentő szempontból is jelentős. Egységesítik az üzemanyagrendszer több alkatrészét is, míg a sebességváltókat csak ötévente lesz engedélyezett újratervezni. 

Sportszabályok

Módosították az egy szezonban megrendezhető nagydíjak számát is. 2020-ra még az érvényes, hogy maximum 22 versenyhétvége lehet egy szezonban, ez egy évvel később 25-re módosul. Átalakítják a versenyhétvégék formátumát is, amely háromnaposra módosul a négy napról. 

Korlátozások lépnek életbe az erőforrás fejlesztésre vonatkozóan is. Többek között korlátozott lehet a szélcsatornában töltött idő és a CFD-szimuláció is. A feltételes mód arra vonatkozik, hogy ezeket a szabályokat március végén fogják véglegesíteni. 

Pénzügyi szabályok

Történelmi döntés született ugyanis 2021-ben először lép életbe költséglimit az autósport királykategóriájában. A költségvetési sapka 175 millió dollárt jelent, amelynek értéke 1 millió dollárral nőhet vagy csökkenhet fordulónként a 21 versenyhez képest. A költségvetési sapkába nem tartoznak bele a marketingköltségek, a pilóták fizetése, az év végi bónuszok. A költségvetési szabály megszegése a figyelmeztetéstől a kizárásig különböző fokú büntetéssel jár. 

2020-ban és 2021-ben önként beadhatják a csapatok az előző évi pénzügyi mérlegüket bármilyen következmény nélkül. 2022 márciusától viszont már kötelező lesz a pénzügyi mérleg leadása, ennek elmaradása szankciókat fog maga után vonni. 

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/85347/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1,szabályváltozások
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?