Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés

Hülyeséget beszél, aki azt állítja, hogy nem valók a nők a Forma-1-be

Dorogi László

Manapság már nem lenne túl meghökkentő, ha egy női pilóta állna rajthoz egy Forma-1-es versenyen, de voltak idők, amikor az ilyesmi valódi kuriózumnak számított. Hova tovább, akadt olyan hölgy, aki még futamot is tudott nyerni a száguldó cirkuszban.

Fotó: Grand Prix 247

Az autósport szaktekintélyeinek jelentős része viszont mégis úgy gondolja, hogy egy nő nem lenne képes felvenni a versenyt a férfiakkal. Erre cáfol rá Desiré Wilson, aki eddigi egyetlen nőként mondhatja el magáról, hogy Forma-1-es futamot nyert - az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ezt a sikert 1980-ban, egy világbajnokságon kívüli futamon aratta Nagy-Britanniában.

Wilson pályafutása során öt Forma-1-es futamon állt rajthoz, de szerepelt az IndyCarban is, ahol ráadásul egy embert próbáló, 500 kilométeres versenyen debütált.

"Az autó brutális volt, a tizedik helyen végeztem, miközben heten lettek rosszul a nagy hőség miatt. Egymás után estek ki a versenyzők, míg én végig ott voltam a magam ötven kilójával. Ez fejben dől el, véleményem szerint a nők mentálisabban még erősebbek is a férfiaknál, ezért úgy gondolom, mi tovább tudjuk magunkat lökni előre, mint a férfiak"

- nyilatkozta nem rég a Reutersnek a dél-afrikai hölgy.

Wilson azt is hozzátette, nagyon örülne neki, ha a közeli jövőben ismét láthatna női versenyzőt a Forma-1-ben, és aki szerint a nők nem valók a sorozatba, az hülyeséget beszél.

"Én hozzászoktam a háromórás versenyekhez a hatalmas Porsche 956s volánjánál és teljes mértékben képes voltam vezetni"

- tette hozzá a ma már 65 éves legenda, aki visszaemlékezett arra az időre is, amikor ő mutatkozott be a száguldó cirkuszban.

"Rengeteg sovinizmus és szexizmus vett minket körül, de nagy újdonságnak is számított a jelenlétünk. Néhány évente volt legalább egy nő, aki megpróbált betörni a Forma-1-be, de ehhez nagyon nehéz volt megszerezni a szuperlicencet. Akadtak szponzorok, akik azt mondták, meg kell verned azokat a fiúkat, mert abban az időben nagy volt a nyomás a srácokon, hogy nehogy kikapjanak egy nőtől. Mindenki addig volt a barátod, amíg nem voltál versenyképes. Abban a percben, amint nyerni kezdtél, a férfiak elszivárogtak."

Címkék: Forma 1
https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/72519/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?