Mégis lesz költségvetési sapka a Forma-1-ben?

Ragnar Volarus

Egyre inkább úgy tűnik, hogy 2021 igazi vízválasztó év lesz a száguldó cirkusz életében. A drasztikus szabályváltozások, a Concorde-szerződés pedig ennek csak az egyik eleme. Greg Maffei, a Liberty Media ügyvezetője szerint áttörés történt a költségvetési sapka ügyében, és már csak néhány rongyos tízmillió dollárról folyik a vita. 

Ez nagyon komoly lépés lenne a Forma-1 történetében, amitől jóval kiegyensúlyozottabb és érdekesebb versenyeket vár a tulajdonos. Pedig sokáig úgy tűnt semmi nem lesz ebből a tervből, mert a nagyobb költségvetéssel dolgozó istállók elutasították a költségvetési sapka bevezetésének lehetőségét. Maffei viszont most elárulta, hosszú hónapok óta folynak a tárgyalások.

"Úgy gondolom, hogy nagy előrelépés történt. Persze még vannak részletek, amelyeket meg kell tárgyalni. Az F1-ben 15 éve téma a költségvetési sapka, de amikor Chase Carey és csapata átvette az irányítást, az emberek kételkedtek. Ha most megkérdeznénk a befektetők különböző csapatoknál, hogy mi a mendemonda a témában, elég sokan válaszolnák, hogy a költségvetési sapka gyakorlatilag kész. Még megy ugyan a vita, de már csak néhány tízmillió a különbség az elképzelések között, és nem százmilliók, mint korábban."

Greg Maffei

Maffei elmondása szerint a 2021-re tervezett változások java részen már kidolgozásra került, de elismerte, hogy ez csak az új Concorde-szerződés aláírásával válik majd hivatalossá.

"Általánosságban elmondható, hogy a cél minél több bajnoki futam indítása, több előzés, akció, a költségvetési sapkának köszönhetően még kiegyensúlyozottabb gazdasági háttér, kiegyensúlyozottabb kifizetések, amely persze a tradicionálisabb csapatok számára nem lesz annyira kedvező, de még jobb helyzetbe hozza a győzteseket, és nem lesz akkora különbség sem a skála két végé lévők között. Ezekről a dolgokról gyakorlatilag már van megállapodás, következetesen haladunk előre. Hogy aztán mi vezet majd a végső megállapodáshoz, még nem lehet tudni. de lényegében jó irányba haladnak a dolgok."

Amire igen komoly igény mutatkozna a rajongók részéről, mert lássuk be, láttunk már izgalmasabb világbajnoki versengéseket is, mint az elmúlt néhány évtizedben. Szerencsére ezzel a Forma-1 mostani vezetése is tisztában van.

"Sajnos a barcelonai futam nem volt olyan izgalmas, mint szerettük volna, a Mercedes nagyon jól teljesített, köszönhetően Valtteri Bottasnak, Lewis Hamiltonnak és Tot Wolff-nak, egyszerűen túl jó munkát végeznek, de mi a jövőben nagyobb versenyt szeretnénk látni" - mondta Greg Maffei.

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/73070/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?