Szomorúan leng majd Melbourne-ben a kockás zászló

Dorogi László

Tragikus hirtelenséggel, életének 66. évében elhunyt csütörtök hajnalban Charlie Whiting a Forma-1 versenyigazgatója. Whiting 1997 óta töltötte be a pozíciót, halála megrázta az autósport világát.

Fotó: formula1.com

A gyász lengi körül a Forma-1 közelgő 2019-es idényének rajtját, nem úgy lobog majd vasárnap Melbourne-ben a kockás zászló a szezonnyitó futam végén, ahogyan eddig. Az elmúlt bő két évtizedben szinte minden versenyen Charlie Whiting volt az, aki engedélyt adott a vasárnapi rajtokra és ő volt az, akinek a jelzésére a célba érkező pilóták tudták, itt a vége a hosszú és küzdelmes versenyhétvégének. A kockás zászló jelentette az örömöt, a bánatot, vagy éppen a feloldozást a hosszú és nehéz futamok végén. Ezt a zászlót többé nem lengeti Charlie Whiting, aki csütörtök hajnalban tüdőembólia következtében hunyt el.

Whiting egy farmon nőtt fel gyerekként egy West Kinsdown nevű dél-angliai faluban és már nagyon korán beszippantotta az autók világa, 12 éves korától kezdve pedig már egészen biztosan tudta, hogy autószereléssel akar majd foglalkozni, az iskola után hosszú órákat töltött el bátyja, Nick szerelőműhelyében, aki akkoriban raliversenyzőként tengette életét és akinek versenyeit rendszeresen megnézte a kenti versenypályán.

1977-ben csatlakozott szerelőként a Forma-1-ben szereplő Hesketh csapathoz, akik akkoriban csupán önmagukat keresték a James Hunt nevével fémjelzett 1973-tól 1975-ig tartó aranykorszakot követően. Bár a csapat egy évvel később megszűnt, Whiting nem távolodott el a Forma-1-től, a Brabham istállóhoz szegődött, ahol Bernie Ecclestone csapattulajdonos keze alatt dolgozott. Eccleston nagyon hamar felismerte tehetségét és elkötelezettségét az autósport iránt, olyannyira, hogy 1980-ban már a Brabham főmérnökeként dolgozott, olyan legendás pilótákkal, mint fiatalkori példaképe, Roger Hill, vagy Niki Lauda, Carlos Pace, John Watson és Nelson Piquet.

A Brabhamtől nem sokkal hamarabb távozott, mint ahogy Bernie Eccleston eladta volna a csapatot és 1988-ban új korszak kezdődött az életében, ekkor szegődött az FIA-hoz. A Forma-1 versenyigazgatói pozícióját 1997-től kezdődően látta el, ő lett az első, aki állandó jelleggel kapta meg a kockás zászló lengetésének feladatát.

"Mérhetetlen szomorúság, amit Charlie hirtelen halála után érzek. Sok-sok éve ismertem őt, nagyszerű versenyigazgatója és igazán meghatározó figurája a Forma-1-nek, aki megtestesítette mindazt a spirituszt, amit az F1 jelent. A száguldó cirkusz egy hűséges barátot és egy karizmatikus vezetőt veszített el Charlie személyében"

- nyilatkozta Jean Todt, a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke. A pilótákat szintén sokkolta Whiting halálának híre, akinek sajnos már csak a szelleme lesz jelen a vasárnapi, ausztrál szezonnyitó versenyen és ezentúl minden futamon. 

Címkék: Forma 1
https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/70210/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?