Sok a fiatal tehetség, kevés az ülés

Dorogi László

A Mercedes csapatvezetője szerint a csapatonkénti három autó, az ifjú versenyző, George Russell szerint plusz két istálló lenne a megoldás.

Fotó: Autoweek

Bár még javában zajlik a Forma-1 2018-as idénye, már nagyon sok pilóta jövő évi ülése biztosított. A pilótakeringő egyik legnagyobb vesztese az az Esteban Ocon lehet, aki az előző két idényben remekül versenyzett a Force India színeiben, ugyanakkor a csapat csődje és tulajdonosváltása miatt - a most még Williams pilóta Lance Stroll édesapja érdekeltségi körébe tartozó cég vásárolta fel a csapatot - körön kívülre kerül jövőre.

Nem Ocon az egyetlen tehetséges versenyző, aki tudása alapján bőven megérdemelne egy F1-es ülést, a Formula-2-es bajnokságot vezető George Russell is F1-es karrierben reménykedik, s élvezi is a Mercedes háttér-támogatását, de egyelőre nincs lehetősége a feljebb lépésre, ugyanis a gyári csapat üléseit Lewis Hamilton és Valtteri Bottas birtokolja, márpedig a Mercedesnél aligha elképzelhető egy olyan jellegű farmcsapat létrehozása, mint a Red Bull esetében a Toro Rosso.

Russel szerint még legalább két csapat kellene a száguldó cirkuszba, hogy a hozzá hasonló tehetségek lehetőséghez jussanak, ugyanis a jelenlegi rendszerbe szinte lehetetlen egy fiatal pilótának bekerülnie, különösen megfelelő pénzügyi háttértámogatás nélkül. Új, versenyképes csapatot viszont rendkívül nehéz összehozni, elég ha csak a Caterham, a HRT, a Virgin, a Marussia, vagy a Manor istállókra gondolunk, akik nagyon hamar kikoptak a mezőnyből, ráadásul sok-sok pilótájuk közül is csak Daniel Ricciardo és Esteban Ocon tudott megragadni az F1-ben.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint az említett problémára a legjobb megoldás egy csapatonkénti harmadik autó bevezetése lenne, amely ugyan nem lenne újdonság a sorozatban, de utoljára az 1985-ös Német Nagydíjon fordult elő ilyesmi. Wolff úgy véli, hogy a harmadik autó használatát bizonyos feltételekhez kellene kötni, nem ülhetnének például olyan pilóták a plusz autóba, akik nem rendelkeznek legalább két éves Forma-1-es versenyzői tapasztalattal.

Ocon jó ötletnek tartja a harmadik autó bevezetését, de azt már nem tudja elképzelni, hogy lehetne ezt megvalósítani.

"Jó lenne, mert akkor például Charles Leclerc, vagy George Russell, vagy korábban például én is kaphattam volna egy harmadik autót, de azt gondolom, a költségek gondot jelenthetnek a kisebb csapatkonak" 

- nyilatkozta korábban a pilóta, utalva arra, ha kötelezővé tennék a plusz egy autó indítását a sorozatban. Hasonlóan vélekedik egyébként Russell is, aki úgy véli, a harmadik autó ötlete jó elgondolás, mert a Mercedesnek, a Ferrarinak és a Red Bullnak is lehetősége lenne a mély vízbe dobni talonban tartott fiatal pilótáit anélkül, hogy különösebb kockázatot vállalnának, de a problémát jelentene a felmerülő rengeteg pluszköltség.

Hogy látjuk-e Ocont jövőre a sorozatban, egyelőre még mindig kérdéses, az viszont biztos, hogy kár lenne, ha egy ilyen tehetség nem kapna több lehetőséget a száguldó cirkuszban.

Címkék: Forma 1
https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/59500/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?