Amerikanizálódik a Forma-1

Dorogi László

Cirkuszt és kenyeret a népnek - vallja a száguldó cirkusz tulajdonosa, a Liberty Media. Mint ismert, 2021-től jelentős szabálymódosítások jönnek az F1-be, ezek első fecskéit viszont már jövőre is érzékelhetjük.

Fotó: autoevolution.com

Kezdjük is a legfontosabb módosítással: lejárt a kávédaráló hangzású motorzaj ideje. Emlékszünk még a jó öreg, brummogó erőforrásokra, amelyekkel Michael Schumacher hét világbajnoki címet nyert? No, ha nem is térnek vissza a környezetkímélés jegyében azokhoz a motorokhoz, a 2019-es szezonban már jóval több energiát tudnak majd felhasználni az elektromos rendszerekből az erőforrások. Mindez azt jelenti, hogy nagyobb sebességgel, magasabb fordulatszámon üzemelnek majd a motorok és jóval hangosabbak is lesznek.

Szintén fontos változás, hogy a Liberty Media szeretné kiegyenlíteni az istállók közötti erőviszonyokat, s erre nem is találhatna amerikaibb megoldást, mint a költségvetési plafon bevezetése. Olyan költségvetési limitet szeretnének bevezetni, amelynek segítségével a kisebb csapatok előtt is lehetőség nyílik a nagyobb sikerek elérésére, ám ez még nem jövőre, csak 2021-ben kerülne bevezetésre.

Ami nem feltétlenül okos lépés, hogy megbuherálnák az időmérő edzések jól bejáratott menetét, ugyanis egy negyedik szakasz bevezetését tervezik, ami sajtóhírek szerint az utolsó nyolc talpon maradt versenyző között döntené el a rajtelsőség sorsát. Ezzel kapcsolatban hivatalos bejelentés még nem történt, de talán ehhez nem kéne hozzányúlni.

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/59233/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1,Liberty Media
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?