Veszélyben a Force India hétvégi indulása

Ragnar Volarus

A Forma-1-ben idén az a legjobb, hogy ha nincs verseny, akkor is van izgalom. Köszönhetően a Force India csapatának. Mert nem zajlik zökkenőmentesen a tulajdonosváltás. Nem is olyan régen a Williams csapat pilótájának, Lance Strollnak apja, Lawrence Stroll által vezetett cégcsoport mentette meg a nehéz anyagi helyzetben lévő Force Indiát.

Fotó: Sahara Force India

A problémát az jelenti, hogy a korábbi többségi tulajdonos páros, Vijay Mallya és Subrata Roy pénzügyi és jogi problémái miatt 13 hitelező indiai bank is bekerült a Force India tulajdonosi körforgásába. Na most természetesen mind a 13 pénzintézet jóváhagyása kellene, vagyis kellett volna a csapat teljes eladásához. És itt kezdődik a gond. Ezt Strollék nem tudták időben beszerezni, ezért kénytelenek voltak valami kiskaput találni. Az lett a megoldás, hogy a csapat értékeit adták át egy másik tulajdonosnak, de maga a csapat nem cserélt gazdát. Ez pedig most elég komoly gondot okoz, mert így az indulási jog a csapattal maradt. 

Vagyis jelenleg az a faramuci helyzet állt elő, hogy a régi tulajdonosnál az indulási jog, csak éppen nincs mivel indulniuk, míg az új tulajnál ott az autó és minden eszköz, csak éppen engedélyük nincs versenyezni. 

Alapesetben sokkal egyszerűbb lenne az új tulajdonosnak, ha a régi istálló nevezését tudnák maguknak átörökíteni. Ez az olcsóbb megoldás. Csakhogy a kereskedelmi jogok továbbadását a Force Indiától Strolléknak több rivális, a Renault, a McLaren és a Williams is megvétózta. Így most az a helyzet, hogy a szezon közbeni tulajdonosváltásra és új nevezésre hivatalosan egy úgynevezett utólagos nevezési díj megfizetésével van lehetőség, valószínűleg ez lesz az üdvözítő megoldás Strolléknak. Új nevezőként, és nem a Force India jogutódjaként. 

Így most a FIA oldalán pattog a labda. Vagy külön engedéllyel elfogadhatják az új csapat nevezési és indulási kérelmét, de nem kötelező így tenniük, és akár meg is tagadhatják a Force India indulását a belga hétvégén. Persze senkinek nem ez az érdeke. Sem az FIA-nak, sem a Liberty Medianak. A csapatról nem is beszélve.

„Nagyon fontos lenne ez a sportnak. Az adminisztrációs helyzetből nagyon sokszor nem szoktak új tulajdonost találni a csapatok, itt most szerencsére nem erről kell beszélnünk. Tetszett az a vízió, amit felvázoltak a csapattal kapcsolatban, remélhetőleg a jövőben is olyan szinten tudnak majd teljesíteni, mint tették azt az elmúlt években.”

A héten már Strollék törölték a csapat nevéből a Sahara előtagot, majd Spában elkezdték az összes matricát lekaparni mindenhonnan, ami a csapat nevét mutatta. Sőt az összes olyan szponzort is eltüntették a kamionokról és motorhome-ról, amik Vijay Mallya üzleti köréhez tartoznak. Ők már felkészülnek a váltásra.

Fotó: Reddit

Tehát a következő órák nagy kérdése az, hogy a Force India és az őket segítő Liberty Media ügyvédei találnak-e gyors megoldást a kialakult helyzetre. Ha péntek reggelig ez nem jön össze, akkor az (egykori) Force India nem indulhat Belgiumban.

Címkék: Force India
https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/57339/pics/lead_800x600.jpg
Force India
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?