Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés

Nem vették el Hamilton hockenheimi győzelmét

Dorogi László

Bár hatalmas bravúrt hajtott végre a brit világbajnok azzal, hogy a 14. rajtkockából indulva végül megnyerte a Német Nagydíjat, de könnyen lehet, hogy csalt.

Fotó: formula1.com

Lewis Hamilton pályafutása során először tudott úgy futamot nyerni, hogy nem az első hat rajtkocka valamelyikéből vágott neki a versenynek, ehhez persze némi szerencsére is szüksége volt a pokolian gyors és ezen a vasárnapon megbízhatóbb arcát mutató Mercedesen kívül.

Kellett például az, hogy a versenyt vezető Sebastian Vettel belerongyoljon egy tócsába, ami egészen a falig repítette, ezzel lenullázva a német versenyét. Kellett a csapattársának, Valtteri Bottasnak adott csapatutasítás, hogy legyen szíves, ne toszogassa hátulról Hamiltont és kellett egy fölöttébb érdekes manőver is, ami viszont nem volt teljesen szabályos. Sőt, teljesen szabálytalan volt.

Vettel balesetét követően ugyanis beküldték a pályára a biztonsági autót, s mint ilyenkor általában, sorra érkeztek a boxba a versenyzők kereket cserélni. Hamiltont is kitessékelte csapata, ám a brit pilóta az utolsó utáni pillanatban meggondolta magát és a boxbejárattól elkanyarodva, a füvön fűnyíróként átnyargalva visszatért a pályára.
Elég nagy volt a káosz a Mercedesnél, mert alapvetően későn esett rá a boxba vezető bekötőútra a brit, majd éppen ilyen későn tért le arról. Ez pedig nem szabályos. Hamilton a jogosulatlan előnyszerzésnek köszönhetően így az élre került és ott is maradt a futam végéig.

Két évvel ezelőtt, egy nagyon hasonló szituációban Kimi Raikkönen 5 másodperces büntetést kapott az Európa Nagydíjon, amikor mind a négy kerekével átlépte a boxutca-bevezető sáv záróvonalát. Ez nem csak szabálytalan, de nagyon veszélyes manőver is.

Érdekes módon Hamilton esetében a verseny közben fel sem merült, hogy vizsgálni kéne az akciót, mert nem tartózkodott senki a közelében, így nem veszélyeztette senkinek a versenyét, magyarán jogosulatlan előnyre sem tett szert, mert lassítania kellett az ideális ívhez képest.

A versenybírák csak a futam után hívták be elbeszélgetésre a britet, végül pedig csak egy megrovásban részesítették, ami nem jár pozícióvesztéssel és rajtbüntetéssel sem a Magyar Nagydíjra, pedig a szabály a következőképpen szól: "a boxutca bejáratát és a pályát elválasztó záróvonalat tilos átlépni. Hamilton pedig pontosan ezt csinálta.

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/55975/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1,Lewis Hamilton,Mercedes,Német Nagydíj
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?