Eltörölhetik a rajtbüntetéseket a Forma-1-ben

Dorogi László

A Nemzetközi Automobil Szövetség szándékai szerint 2021-től nem szankcionálják rajthely-büntetéssel a versenyzők kihágásait.

Fotó: formula.hu

Jelen állás szerint minden pilóta, akinek az autójában kicserélik a váltót, öt rajthelyes büntetéssel vághat neki a következő futamnak, de a motorcsere miatt és egyéb, a versenypályán elkövetett vétségek következtében is rajthely-büntetést kapnak a versenyzők. Ez egészen 2021-ig így is marad, ez pedig gyakran döntően befolyásolja a pilóták végső helyezését.

A legnagyobb gond ezekkel a büntetésekkel, hogy gyakran teljesen felforgatják az időmérő edzésen kialakult rajtsorrendet, így gyakorlatilag az időmérő létjogosultságát veszti - ezt szeretnék megakadályozni az FIA-nál. Charlie Whiting, a szervezet vezetője arról egyelőre nem árult el részleteket, hogyan szeretnék kivitelezni a rajthely-büntetések eltörlését, hiszen a vétségek szankcionálását valamivel helyettesíteni kell, így  következő három évben azt kell kitalálniuk, mivel dorgálják meg a szabálytalankodó pilótákat és csapatokat.

Címkék: Forma 1, időmérő
https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/52412/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1,időmérő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?