Újabb őrült ötlettel sokkol a Liberty Media

Dorogi László

A Forma-1 amerikai tulajdonosa alaposan felkavarta a száguldó cirkusz állóvizét. Már az elmúlt időszakban is radikális változásokat hajtottak végre a sorozatban, de a történetnek még közel sincs vége.

Fotó: Grand Prix 247

Talán akadnak még, akik emlékeznek az F1 előző időmérő-rendszerére. A pilótáknak volt két körük, hogy a lehető legtöbbet, a lehető legjobb időt hozzák ki az autójukból, aztán slussz-passz. Vagy sikerült, vagy nem, de így alakult ki a vasárnapi futam rajtsorrendje.

Ezt váltotta fel a három szakaszra bontott időmérőedzés, amely több lehetőséget - értsd több kört - biztosít a versenyzők számára, hogy a legjobb időt autózzák ki járgányaikból ez a formula pedig annyira bevált, hogy továbbra is így döntik el a futamok rajtsorrendjét. No de meddig?

A Liberty Media újabb eszelős ötlettel állt elő - legalábbis a német Auto Motor und Sport szaklap szerint. Az amerikai tulajdonos nem titkolt célja, hogy sokkal több izgalmat - na meg persze még jobb eladhatóságot - szeretne kicsikarni a Forma-1-ből, ezért a következő szezontól a három helyett csupán két szabadedzés lenne egy versenyhétvégén, amelyeket át is alakítanának.

A terv az, hogy a kvalifikáció szombat délutánról átkerülne szombat délelőttre, ám ez itt kialakult sorrend nem a vasárnapi rajtrácsot vetítené előre, csupán egy 100 kilométeres sprintverseny rajtsorrendjét határozná meg. Na, ennek a sprintversenynek az eredménye döntene aztán a vasárnapi futam rajtsorrendjéről.

Technikailag tehát nem kellene kevesebbet, vagy többet vezetniük a pilótáknak egy versenyhétvégén, csupán egy szabadedzés helyett - focis nyelven szólva - már tétmérkőzésen kellene körözniük. Hogy az ötlet az érintetteknek mennyire nyeri el tetszését, azt egyelőre nem tudni, hiszen hivatalos bejelentés nem érkezett még a szabálymódosítással kapcsolatban. Egy dolog biztos: a tulajdonosok nem tudnak megülni a kis fenekükön és folyamatosan törik valamin a fejüket.

https://forma-1.blogstar.hu/./pages/forma-1/contents/blog/50700/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1,időmérő,Liberty Media
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?